Μαρία Σταματάκη, ECP

Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Θεραπεύτρια,
Marte Meo Supervisor (Under Training with Maria Aarts)

Γεννήθηκα στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας από γονείς μετανάστες και είμαι μητέρα ενός μικρού αγοριού.

Σπούδασα Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1991-1994) και πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανάλυση Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Bath στην Αγγλία και στο Πανεπιστήμιο Tilburg της Ολλανδίας (1995-1996).

Ολοκλήρωσα το Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συστημική και Οικογενειακή Θεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων (2002-2006) και στη συνέχεια το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών-Εποπτών (2008-2010) στο ίδιο πλαίσιο. Το 2007 ξεκίνησα να εκπαιδεύομαι στο Marte Meo, με εκπαιδεύτρια και επόπτρια τη Maria Aarts.

Πλέον, ως πιστοποιημένη Marte Meo Supervisor (under training with Maria Aarts) & Marte Meo Colleague Trainer εκπαιδεύω επαγγελματίες του χώρου Ψυχικής Υγείας στην Τεχνική Marte Meo. Έχω σταθερή και ενεργή παρουσία στα Ευρωπαϊκά Δρώμενα της Marte Meo International, συμμετέχοντας σε συνέδρια και κλινικές εποπτείες, φροντίζοντας για τη συνεχή επιμόρφωση και ενημέρωση μου πάνω στις συνεχώς διευρυνόμενες εφαρμογές της τεχνικής Marte Meo.

Την περίοδο 1998-2002 εργάστηκα στο Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών «ΓΕΦΥΡΑ» του ΟΚΑΝΑ ως θεραπεύτρια, δουλεύοντας με χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα θέσεις ευθύνης σε δομές του Δικτύου. Την ίδια περίοδο δίδαξα στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) στο ΤΕΙ Πάτρας.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια υποδέχομαι στο χώρο μου ως ψυχοθεραπεύτρια και οικογενειακή θεραπεύτρια άτομα και οικογένειες, που αντιμετωπίζουν κάποια συναισθηματική δυσκολία. Επίσης, εκπαιδεύω επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας στη Συστημική Θεραπεία, ως εκπαιδεύτρια του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων.

Είμαι μέλος των παρακάτω Επιστημονικών Εταιρειών: Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ), Ευρωπαϊκή Εταιρεία Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA), Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (ΕΕΣ), Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής (E.A.C).

Με την Παναγιώτα Κωνσταντάρα συναντηθήκαμε στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, ως συνεκπαιδευόμενες στη Συστημική Θεραπεία. Μέσα στο πέρασμα του χρόνου εκτίμησα τον επαγγελματισμό και το ήθος της, καθώς και το αμέριστο νοιάξιμό της για τους ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε οικογένειες που ζητούν τη βοήθεια μας.